In flanders fields 1/4

Ten stryde in en rond Yper

Als laatste kwart van het seizoen had ik mijn oog laten vallen op In flanders Fiels triatlon Ieper omwille van verschillende redenen. Ten eerste hij gaat door op zondagmiddag, ten tweede hij gaat door in Ieper en daar kom ik bijna nooit dus een uitgelezen kans om daar eens rond te dwalen en ten derde we zitten midden in de herdenkingsjaren van 14-18.

In het begin van de week zat ik toch met redelijk wat vragen voor dit weekend. Ik zou maar twee trainingen doen in de zogenaamde taperweek, ging dat goed komen? Ik was een behandeling gestart tegen stress, als zelfstandige zijn de dagen lang, ging dat een invloed hebben op mijn prestaties? Gaat het regenen of droog zijn? Zijn de sandwiches van Albert Hein even lekker dan deze van de DB? En de meest prangende vraag, wat zouden de winnende cijfers van Euromillions worden?!

Om 14u begint de race. De rollende start is een schitterend idee van de moedige Ieper'naren. Ik ga in de box 15-17' staan omdat ik op de km ongeveer 16+ zwem. Na enkele minuten glij ik onderuit op de aanloopstrook, sukkel in het ondiepe water en start ik met een lichtelijke koudeschok omdat het water maar 16 graden heeft. Goed we zetten aan en het wordt snel duidelijk dat de atleten voor me zodanig hebben zitten roeren in het water rond de vesten dat de zichtbaarheid amper 1 cm is. Rondvliegende takjes, steengruis, slib en andere natuurlijke elementen teisteren de 1 km lange zwemtocht. Ik heb nochtans een goed tempo te pakken en haal waarempel wat volk in. Na het keerpunt positioneer ik me aan de binnenkant zodat ik in rechte lijn kan zwemmen, gelukkig maar want ik zie er extra meters maken. Halfweg aan de brug begon het ondiep te worden. Bij elke slag raakte ik de onzichtbare bodem, keitjes, slib en ik meen ook een hand van een gesneuvelde Brit uit '17 te hebben gevoeld. Het kon ook een Canadees geweest zijn. Ik kom uit het water, snel naar de zone en 'biep' de wisselzone binnen op 17:36.

De wissel verloopt goed en ik vlieg de Picanol zone uit richting het strijdtoneel 'ten fietsche'. De benen reageren goed na het koude water en ik laat ze goed warm lopen op een lekker tempo. Langs de grote baan hadden ze kegels gezet zodat het verkeer nog doorkon aan beide kanten. Nu de kegels staan zodanig dicht tegen de witte lijn... iedereen weet dat je in vlaanderen nooit rechts van die witte lijn kunt rijden omdat alle troep daar verzameld ligt (steentjes, glas, afval, spijkers, klinkers, medeklinkers etc). Achter mij hoor ik toch wel een ongelukkige soldaat een kegel tikken en op zijn smikkel gaan. Jammer! Nu ik stoom door en op op het eerste smalle baantje merk ik plots dat ik mijn tempo niet kon houden, het gevoel dat iemand achter je de zadelpen vastheeft of dat je te maken krijgt met een leegloper. Plots heb ik door dat ik op Hill 62 rij, Hill means heuvel, ik had het valsplat echt niet door. Het was een mooie rotonde boven aan de begraafplaats. Vanaf dan schiet ik goed in mijn tempo en kan ik dat mooi aanhouden, behalve op die dekselse betonbanen. Constant die klopjes zijn niet goed voor het zaakje. Op kilometer 30 hou ik wat in en beslis iets behoudender de laatste delen af te werken om nog fris binnen te komen. Nuja, fris met redelijk wat heuvels bestaat niet. Fietstijd 1:15;17.

De wissel verloopt goed en bij het aanzetten in het lopen proef ik plots een Isostar Banaan reep terug naar boven komen. Dekselse reep had ik net na de maaltijd genuttigd, maar die reep besliste nog even langer op de wereld te blijven dan gepland. Met een krampje loop ik de eerste ronde en een stuk van de tweede rond. Voor het watervraagstuk had ik op aanraden van een vriend een 250 ml flask gekocht, wat een meerwaarde! Daardoor kon ik gedurende de loopproef geregeld kleine slokjes nemen, wat een verademing om niet te verdrinken in de bevoorrading. Dat krampje kostte me minuten tijd, ik liep plots nog rond aan trainingstempo en 140 hf. De laatste ronde voel ik de koolhydraten opstuwen en geraak ik terug aan 14.5 km/h maar het kalf was al deels verdronken. Looptijd 45:49.

Ik kom binnen in 2:18:43 als 161e. Met een goeie looptijd had ik net in de eerste 100 kunnen zitten, maar toch tevreden van mijn zwemmen, wissels en eerste fiets en laatste loopinspanning. Nu is het alles op mijn lopen, op naar de Trials in de Ardennen en vooral de TCS NYC Marathon in november!

Deforche Joey: 

161 op 518