Halve Marathon Damme-Brugge-Damme

Zondag 22 april 2018 was het eindelijk tijd om nog eens de beentjes te strekken in Damme. Volgens de weerkaarten beloofde het een hete editie te worden, iets waar mijn lijf toch veel moeite mee heeft. Dat heb ik vorig seizoen gemerkt met al die broeierige dagen... Tijdens de ochtend had ik al genoeg voorzorgen genomen: 4 coldpacks op mijn voeten, een ORS bidon in mijn tank, pasta for breakfast en een banaan for dessert. Tegen de middag in de trisuit gesprongen (ritssluiting achteraan) en petje op mijn snoeter, genoeg gellekes en vocht mee en naar Damme!

Het startschot was voorzien om 14u, ik had een sticker 'startbox' kunnen confisqueren om iets meer vooraan te staan in tegenstelling tot andere jaren, waar ik de eerste 3 km achter de feiten aanliep. Bij de start vertrek ik behoudend en zoek de goeie lopers om in een goed groepje mee te zijn. Helaas stond tussen de startbox (snel) en de tweede box een dame met haar oververhitte hond en was ze zo tussen een groep geraakt waarbij het al na een paar 100 meter brak. Ik heb de eerste 3 km mijn tempo gezocht met die warmte en ben dan in tandem met een 4-tal aan de terugtocht naar Damme begonnen.

Ik had voor de start een nieuw gelleke geprobeerd, iets meer vocht en zo iets minder suikers per ml. Geen krampjes, ik heb eindelijk een goeie dosis gevonden! Het gelleke schoot in gang maar met die warmte was het snel uitgewerkt. Rond km 8 had ik een dipje want dan was het mee wind op het warmste stuk asfalt (polar mat 34°C) en voelde ik me zo leeglopen. Op het tussenpunt aan 10 km nam ik nog een gelleke en kapte ik drie bekers ostentatief richting mijn verhemelte, 80% mistte doel maar mijn lijf vond het niet erg. Die techniek bleek zeer verfrissend, ik heb dat bij elke volgende bevoorrading toegepast. Het gelleke schoot snel nieuwe energie in mijn benen en ik voelde mijn snelheid opbouwen vanaf km 12. Ik kon een goed tempo vasthouden en begon lopers in te halen.

Mijn einddoel was 1.30, maar gezien de hitte had ik het bijgesteld op 1:38. De laatse km heb ik mijn tempo goed te hoogte in gejaagd tot ongenoegen van al wie ik nog in kon halen. Eindschot en aankomen op de klinkers in 1:36:26 was het beste wat er die dag mogelijk was. Deze wedstrijd is een zeer goed georganiseerde, de goodiebag achteraf zeer de moeite (bier, pannenkoeken, kaas en kousen. heerlijk!).

Uitslag 44e op 346 in 1h36:26

Deforche Joey: 

44e op 346