IronMan 70.3 Zell Am See Kaprun

Swim-Run snow edition

Yuppie-ka-yay! Zomerverlof en een hotelletje geboekt in de Austrian Alps, prachtige locatie op de berg bij Schmitten, niet ver van de Sellersee met zicht op de omliggende rotsen, gletsjers en wouden. Tijdens het verlof leek het me ideaal om mijn eerste Ironman ervaring op te doen in de 70.3 Zell Am See Kaprun Salzburgerland. Volgens de organisatoren een van de mooiste op onze planeet, al denk ik stiekem dat ze dat elke briefing zeggen.

Ik was donderdag al afgezakt naar Zell Am See om het parcours te verkennen. Donderdagavond een loopje gedaan, vrijdagochtend vroeg voor de toeristenmassa het zwemparcours afgezwommen en tegen de middag had ik al het fietsparcours grotendeels achter de kiezen. Het fietsparcours was uitdagend, eerst 20 km dalend naar de voet van een 11 km lange klim, met van km 9 tot 11 een stuk van 14% met zicht op de Höhkoning rotsformaties. Daarna een zeer technische afdaling aan 15% voor 4 km lang, gevolgd door een lange glooiende afdaling terug naar Zell Am See. De verkenning met de TT bike was eigenlijk een prachtige ervaring op deze mooie Oostenrijkse wegen. De verkenning was essentieel omdat ze de zondag een serieuze weeromslag voorspelden, ik kwam aan met 32 graden en een loden zon, zondag zou het 5 graden worden met regen en sneeuw.

De zondag, eindelijk D-Day! Ik had mijn zwem, fiets en looptactiek klaar van zodra ik mijn ogen open deed. Maar die ogen zagen uit het raam op 1000 meter al een pak sneeuw liggen. Overnacht was de regen overgegaan in sneeuw en plots was Salzburgerland winterwonderland... 3 graden Celsius met een verwachte 5 graden aan de start. Ik had snel door dat de wedstrijd ging aangepast worden, immers de top van de race lag op 1298 meter. Op weg naar de start, met muts, handschoenen, lange broek, vierduizend onderlijfjes en een warme been-gel hoorde ik de speaker galmen: BIKE COURSE ANNULATION DUE TO WEATHER. Ok dus ongeveer 2500 yuppies komen tijdens hun verlof naar Oostenrijk, voor de most scenic race on the planet, en ze maken er een Swim-Run van. Great. Toen de beelden via facebook verspreid werden, kon ik dit in kader van de veiligheid niet anders dan beamen. Maar... ze wisten al een week dat dit mogelijk was en hadden geen alternatief. A million dollar company without backup plan? Bij menig atleten schoot dit in het verkeerde keelgat, ze stormden de wisselzone in en namen hun fiets mee met een DNF tot gevolg. Wat ik er van dacht? O lekker zwemmen in 21 gr klaar water met 5 gr buitentemperatuur.

Om 13u20 rolling start, ik sta klaar in de box 30-35. Het duurt nog 30 minuten voor ik eindelijk het water in mag. Eindelijk! Ik zwem me meteen warm en begin jan en alleman voorbij te steken. De 35 - + 45 min atleten hadden te kou en waren eigenlijk eerder aan het starten. Ik zwem goed langs de boeien en maak een goed keerpunt. Ik blijf atleten inhalen en kom uit het water met 1999 meter op de Polar en met een tijd van 31:20 klauter ik aan land. In de lange wisselzone wissel ik goed en begin aan het lopen. Het was dan al 7 graden met een noorderwindje, en eerlijk gezegd voor mij ideaal. Ik mik op een pace van 4:20 a 4:30 de km voor mijn 21.1 en storm Zell Am See binnen. En terug buiten. Hier en daar een venijnig klimmetje in het dorp, dan langs het water naar Thummersbach en terug. Er zaten wel wat hoogtemeters in, maar allemaal geen erg. Ik blijf mijn tempo goed houden en kom uiteindelijk in een 1:33:09 tijd aan op de halve marathon. De snelste in de laatste 3 jaar!

Finish time voor deze 'unieke' (Ironman blijft toch marketingewijs sterk want een gedecimeerde race is plots uniek) 70.3 swim-run is 2.07.39 en met een mooie 292e plek op 2058, 51e agegrouper op 292, ben ik zeer tevreden! Voor een vlaming met korte pootjes en afslag op verlof was dit ondanks de omstandigheden een prettige zondag. 's avonds werd dit gevierd met een sauna, een schnitzel en een schnapps! Tschüss!

PS: Ironman heeft intussen een voucher voor 100 euro op de volgende 70.3 bezorgd aan de Zellamzee'ers, marketing marketing en nog eens marketing!

Deforche Joey: 

292 op 2058