North C Trail

De laatste weken waren een emotionele rollercoaster waardoor de honger naar sport volledig op de achtergrond kwam te staan. De loopjes of MTB-ritten werden steeds ingekort wegens geen zin of energie. Een platte batterij. De drang naar competitie is dan ook ver te zoeken.

Vorig weekend stond het BK crossduathlon aangestipt als mijn eerste hoofddoel van dit seizoen, maar een hevige storm, die het land doorkruiste, besliste daar anders over. Code oranje en annulatie van de wedstrijd. Ondanks medaillekansen voelde ik geen ontgoocheling. Als het hoofd niet meewil dan is competitie ver af.

Toch wil ik niet bij de pakken blijven zitten.

Al een tijdje geleden had ik me ingeschreven voor de North C Trail in Koksijde. Ik nam me voor om sowieso te gaan. Ik heb namelijk toch enige roots in Koksijde. Ik ambieerde geen resultaat. Gewoon er bij zijn en de natuurelementen voelen. De aangekondigde wind en winterse hagelbuien beloofden in elk geval veel goeds.

In tegenstelling tot de meeste organisaties wordt hier de geboortedatum en niet het geboortejaar als criterium voor de opdeling van de leeftijdscategorieën gebruikt. Concreet betekent dit dat ik pas vanaf 20 april tot de agegroup H50 behoor. Resultaat, ik sta als oudje bij de H40 aan de start.

Niettegenstaande ik geen ambitie heb en ik bij de H40 wordt gerekend waardoor mogelijke winst in mijn agegroup uitgesloten is, taxeer ik aan de start de atleten rondom mij. De aard van het beestje...
Ik zie 2 kalende mannen op de eerste rij staan. Die moet ik in het oog houden.
Ik start op een derde rij, rustig. Zoals iedereen trouwens. Ik kom snel vooraan en loop zelfs een gans stuk tegen wind aan de leiding, voor mannen als Kris Coddens. Mijn ‘moment de gloire’ heb ik alvast gehad.
Het is beuken tegen de wind. Ik verzwak wat en zak weg in de kopgroep. Bij het verlaten van het strand moet ik mijn inspanning bekopen en verlies ik kostbare tijd en plaatsen. Ik loop rond een 11de positie. Ik geniet van het parcours, de wind en zelfs de hagelbuien. Ik loop ondertussen als 2de H40. Ik kan gans de wedstrijd mijn ding doen en eindig zo, weliswaar verzuurd en onderkoeld, op een 9de plaats overall en een 2de bij de H40.

Ik was blij om er bij te zijn. Toch een stap in de goede richting...

Jan Goddaer: 

9de op 393 en 2de H40 op 54