Poldertriathlon (1/4)

Toerkes draaien rond Oostkerke

Zij die gaan smelten groeten u! Dat was mijn openingszin in de feestzaal daar onder de blokkenkerk te Oostkerke. De zaal rook naar verschraald bier en oude meneren. Bij afgifte van de ID-kaart kreeg je een zakje met benodigdheden om te kunnen starten. De uitleg van de vriendelijke man over hoeveel rondjes je moest rijden en lopen was zeer verwarrend, maar hij deed zijn uiterste best. Hij zei afsluitend: als ze voor u afstappen en je hebt ze gezien in 't fietsen of t lopen, dan weet je dat je er bent. Dank u zeer, waarheid als een koe! Vandaag waren er 's ochtends twee problemen opgedoken: CODE ORANJE ONWEER en CODE ORANJE HITTEGOLF. Het KMI was zeer bedrijvig, die mensen hebben een zeer zwaar beroep tegenwoordig. Ik maakte me ook op om 2u haardrogergewijs hitte tegen mijn bakkes te krijgen. Vorig jaar bleek dat geen goeie combo, zou het dit jaar anders zijn...

Knal, om 13u30 werd er gestart vanuit het begin van de vaart daar in Oostkerke. Gekend bij zwemmers en vissers. Ik start iets te rechts in de vaart en kom na 200 meter goed naar het midden. Ik voel constant handen rond mijn voeten, en het waren geen pedicures nee. Voetzwemmers, hun volste recht. ik had ook iemand voor me maar die was het noorden even kwijt en was gras aan het plukken. Het zwemmen gaat zeer goed en kom met een 12e zwemtijd aan wal in 11:59. Ik strompel naar mijn nagelnieuwe TT bike (dank u Bikesensation) en hijs me op het ros. Na één minuut was ik al zo droog geblazen of de sarahawoestijn op een mooie lentedag. Ik had me voorgenomen om op het bochtig parcours de eerste ronden rustig te rijden, het is namelijk de eerste keer met de TT bike (knap ding) in een race. Ik wist dat er mocht gestayerd worden en ik wordt 2x door een pelotonnetje ingehaald, doch ik doe bewust niet mee, want de volgende races is stayeren verboden en ik wil weten waar ik sta. Ik hoor ploegmaat Niki als 'yuppie jeej' juichen op mijn beslissing. Pas in ronde 3 (van de 5) raak ik in mijn tempo en kan ik op de rechtere stukken wat snelheid maken. In de korte bochten hou ik in om te drinken en te genieten van het polderdorp. Schoon fietsen daar. Bij het inrijden van de wisselzone raakt het peloton net mijn achterwiel, de wisselzone stroomt vol met een stuk of 10 atleten. Fietstijd is 1:04:09, pas de 51e fietstijd, maar ik neem er vrede mee.

Ik wissel op mijn gemakje, ik neem een slokje water en zet mijn petje op. Met die warmte krijg ik altijd een kramp in mijn buikregio, deze keer niet anders. Het is geen Korre-krampje want er komt niets uit :) .. ik ga er niet meer mee lachen, pinky promise. De eerst km is het heel rustig op gang komen, ik loop aan trainingstempo tot ik een sproeier zie. Ik laat mij helemaal natsproeien en daar heeft mijn lijf deugd van, ik koel af, de kramp gaat weg en ik kan naar mijn wedstrijdtempo toe van 14 per uur. het dreigende onweer komt dichter, maar geraakt niet tot oostkerke... achteraf bleek de kust de volle laag te krijgen. Oostkerke kreeg enkel van die dikke druppels. Swat, ik loop goed tempo door, kan de mensen die mij in het fietsen ingehaald hebben een voor één inhalen en bij de 2e doortocht hoor ik 'aankomst van nr 16 Joey Deforce' klap klap. Nu ik kom aan krijg een drankje en een medaille, en vraag van het waren het er geen drie ronden? Dat brave dametje zei 'mo ja vintje tog en tzien drie roenden wije'. Ik doe de medaille terug af en zet terug aan voor een derde ronde. Ik raak terug in mijn tempo en steek nog wat volk voorbij die mij aan de aankomst inhaalde. Goed ja in ronde drie kom ik dan aan, voor echt met looptijd 53:47 (het was 11km blijkbaar). Totaal in 2:09:57 en 27e plek. Zonder tijdsverlies was ik rond 25 of 26 geëindigd. OK. Geen slechte tijd voor een eerste race, zeker niet bij die warmte, zeker niet wetende dat ik op de fiets nog over heb gehouden en dan nog met twee aankomsten ingerekend.

Nu ga ik mijn verslag afronden en mij tegoed doen aan de betere recuperatiedrank met daarbij een bordje pasta met een ei erop. Volgende week nog een goed stel trainingen en dan in Beernem hopelijk niet-geaccidenteerd knallen voor eigen volk.

Deforche Joey: 

27e op 135