Powerbikers Hest Fest Challenge in Heist-op-den-Berg

Koffie met pistolets

Zaterdag deed ik mee aan mijn eerste endurance race in Heist-op-den-Berg. Een drie uur lang durende uithoudingsproef voor jong en oud, zoals in de uitnodiging beschreven stond. Ideaal als voorbereiding op de LCMT. Het parcours liep in en rond de Bosberg en telde een kleine 2,5km. Tijdens de verkenning voelde ik al snel dat dit een zware klus ging worden. Continu draaien en keren, op en af, geen moment van recuperatie.
In de H40 categorie stonden we met 20 deelnemers aan de start voor wat een drie lange pijniging zou worden in en rond de Bosberg.
In tegenstelling tot anders koos ik nu terug voor pistolets met confituur als ontbijt, mijn powerfood dat ik jarenlang gebruikte. Enig verschil met vroeger was dat ik een kleine 3 uur voor de wedstrijd nu 6 pistolets at en een liter koffie dronk. Ik had onmiddellijk last van oprispingen en dat zou de ganse race duren.

De race zelf.

Ik sta in de voorste helft van het pak aan de startlijn. Ik kijk rondom mij heen en zie alleen ‘echte’ mountainbikers. Dat zal hier ‘skarten’ worden. Ik neem me voor om niet snel te starten, want het laatste uur zou wel eens zwaar kunnen worden. Maar eens vertrokken word ik meegezogen en rij ik toch dat tikkeltje te snel voor mijn kunnen. Het eerste half uur is echt afzien door de snelheid maar ook de oprispingen hebben hun aandeel in het slechte gevoel. Na 40 min komt het dieptepunt. Ik geraak niet meer vooruit, moet echt temporiseren en ik verlies verschillende plaatsen en veel terrein. Pas na een uur wedstrijd verbetert het gevoel en maak ik terug terrein goed. Mijn pistolets zijn verteerd! Nu kan ik bevrijd rijden. Tot 2u30 gaat het goed. Nu voel ik de verzuring opkomen maar ik kan toch mijn tempo enigszins houden. Ik maak nog 2 plaatsen goed. Na 2u45 is het op en probeer ik te consolideren. Ik heb een serieus tempoverval en rij tegen de krampen aan. De wedstrijd duurt een kwartier langer dan voorzien. Ik overschrijd leeg gestreden de aankomstlijn na 3u14min als 12de in de categorie H40.

Dit was een heel mooie maar ook zware wedstrijd. En de pistolets met koffie hebben gesmaakt, zelfs tijdens de wedstrijd!!
Op naar de volgende!

Jan Goddaer: 

23ste op 46 en 12de H40 op 22