Surice - Chrono de l'Hermeton (O2MC)

Ergens in een afgelegen streek nabij Givet stroomt een klein riviertje de Hermeton, zijtak van de Maas, waar prachtige single tracks en bijhorende bossen het decors zijn van een zeer mooie marathon.
Ik kies steevast voor de 90km afstand omdat deze afstand alle technische hoogstandjes aandoet gecombineerd met de nodige hoogtemeters.
Surice is een individuele chrono die je vanaf de start laat voelen wat de benen de komende 5h zullen ondergaan. De streek is ongerept en soms maagdelijk onbereden maar o zo mooi.
Gelukkig is de ondergrond z.g.a. volledig droog, en liggen wortels en stenen er redelijk makkelijk bij.
Het tempo vlot aardig en na 1h heb ik reeds dik 22km gereden met amper 500hm. Op papier werd gemeld 90km met +2000hm en dus was ik nog niet aan uitbollen toe.
Na km25 begint de ene zware strook de andere op te volgen, en komen we aan in Hastière-Lavaux waar een ware Alpe d'Huez beklimming lonkt. De ene "muur" volgt de andere op, telkens klimmen aan gem 15%, gevolgd door technische downhills.
De ludieke passage doorheen de l'Hermeton rivier zorgt dat je zeker niet met droge voeten de overkant bereikt.
Ondertussen mengen de korte afstandsrijders en enkele rando's zich op het parcours, en is het onvermijdelijk soms wat wachten voor een vlotte doorgang.
Het Bos van Roly vormt een laatste single track spurt tot de laatste bev.
Vanaf daar is het een laatste keer gashendel open en "beaucoup plus roulante" volgens de organisatie.
Eindelijk zie ik nog eens wat huizen en blinken de autos op de grote weide parking.
Voldaan gefinished na 4h29, een dik halfuur sneller dan vorig jaar toen het zeer vettig en modderig lag.
Net als vorig jaar 4de overall in de uitslag.

Knockaert Sammy: 

4/74 (90km)