Triatlon Brugge (1/4)

Zweten in het venetië van het noorden

Na de goede prestatie in Beernem en mijn goeie vormcurve was ik gebrand op een top notering in mijn age group, iets wat na vorig jaar zeker mogelijk was. Toen kwam ik met een mindere form in een mooie tijd aan met een mooie plaats in mijn age group, de omstandigheden waren nu iets beter (lees: minder harde wind en meer op de zijkant, iets warmer) wat eigenlijk in de kaart speelde van anderen, ik kom hier verder op terug.

Goed in Brugge is het altijd wachten omdat ze tienduizend waves hebben door al de inschrijvingen, van 16u tot 18u03 was ik grassprietjes aan het tellen langs het water. Het mag dringend eens goed regenen, droog mensen droog. Om 18u03 start ik heel vlot op de rechterkant, ik had immers van vorig jaar geleerd dat je van buiten naar binnen moest zwemmen om mee te zijn. Ik start op rij een en knal ik ben met de eerste 5 zwemmers op tocht. Voor me zwemmen enkele enkelingen en ik vorm groep 2 met nog 3 andere zwemmers, eentje ken ik nog vanuit het middelbaar, goeie zwemmer toen. Na net geen 15 minuten sightseeing en plastic (kunst?) ontwijken op de reitjes kom ik aan wal. Schitterende wisselzone voor de niet-Pro's moet ik zeggen, ik wissel vlot en al gauw rijden mijn benen warm richting vaart.

Het duurt enkele minuten maar van aan de roeiclub voel ik de motor aanslaan, ik leg me plat en tegen de limiet fiets ik een zeer strak tempo. ik haal de waves voor me al in, dat waren trio's, mensen die eigenlijk gewoon een tochtje komen maken met de vrienden. Ik weet dat ik dan top 5 rij en wil ook zo eindigen met mijn goeie lopersconditie. Maar dan krijg ik een serieus tikje... maar liefst 7 agegroupers steken mij voorbij, schaamteloos ronddraaiend langs de vaart in elkaars wiel. Er zaten inderdaad betere fietsers bij, alle respect voor degene die op kop zat te beuken tegen de wind aan 40. Maar de gasten daar achter, schaamteloos. Toen 2 minuten later, de enige ref op 45 km, eerst mij (ik zwaaide nochtans) en dan het groepje passeerde, was er blijkbaar niets aan de hand. Ik vermoed dat ze net bericht hadden gekregen dat de frietjes klaar stonden en koud begonnen de worden. Onbewust laat ik de moed zakken en fiets ik onder mijn tempo door tot net na de krinkelwinkelpassage om dan terug wat op te trekken. Daarnaast merk ik nog de toch wel zeer slechte staat op van het fietspad (terugkeren) langs de vaart... ze maken op het internet reclame voor 'fietssnelwegen', nu vraag ik mij af of hun marketeer zelf fietst. Met al die niveau verschillen, putten, bulten en scheuren in de weg heb ik een nieuwe slogan voor hen 'met zo'n fietspaden zet je je fiets snel weg' of nog 'met zo'n fietspaden zakt de voortplantingskwaliteit van de man snel weg'. Ideaal om dan nog eens een kilometer kasseien te vreten richting wissel bij het inrijden van Brugge.

De wissel is nogal vlot, behoudens die lopers die plots opdoken in de zone, wat deden die daar? de Pro's waren toch al lang weg? Ik snel onder de 4:00 de eerste kilometers vooruit omdat ik hoop nog een agegrouper in te halen, maar ik haal enkel trio lopers in en wordt zelf een paar keer ingehaald door mensen van de wave na mij, toppers bij hun agegroup. Ik mis in de bevoorrading 2 minuscule half gevulde bekertjes water, en moet constant toeristen, zatte belgensupporters en triolopers ontwijken ondanks al de stewards. Al die bochtjes en kasseien zijn ook constant afremmen en optrekken. Na de eerste passage op de markt voel ik me leeglopen, ik knal tegen iemand aan die stopt bij de bevoorrading en dan raak ik nooit meer onder de 4:00. Nog 2 agegroupers halen me in en ik loop uit in 2.13 en nog iets. Zelfde tijd als vorig jaar, lang niet slecht, maar met mijn vormcurve was meer mogelijk. 10e in mijn agegroup, zuur want ik lag 2e na het zwemmen. Bij nazicht in de uitslag zie ik dat er 6 man voor mij op een paar seconden na dezelfde tijd hebben gefietst van ong 3 minuten sneller, ik kon misschien nog rapper fietsen, maar wat doet het er toe als je moet strijden tegen een pelotonnetje voor je plaats in het fietsen...

Brugge is een mooie stad, en het is een grote wedstrijd, maar toch is het de laatste keer. Het is geen goedkoop ticket, and all i got was a lousy tshirt, frustratie door het stayeren, kontzeer van de prachtige wegen, weinig keus na de aankomst in versnaperingen, 2u wachten voor de wave, en dan nog een ferme duw van een steward omdat ik de verkeerde kant opging toen ik mijn fiets wou ophalen uit de wissel, ik had er samen met een andere atleet 4 andere stewards aangesproken waar we moesten inlopen en ze wisten het niet, de 5e verkocht mij een ferme duw. Heerlijk is dat. Volgend jaar doe ik dit weekend wat anders met mijn tijd, waarom niet de ronde van IJsland, schijnt dat de wegen, zelf de grindwegen, er voortreffelijk bijliggen! Op naar de volgende races!

Deforche Joey: 

107 op 1018