VTT Endurance Artem

Zilver dankzij Winnen

Op 5 mei stond de VTT Endurance Artem, een twee uur lang durende mountainbike race, op het programma. Het decors was het Atheneum van Moeskroen, waar men een parcours door de ganse school van zo een kleine 2,5 kilometer bijeen knutselde. Zo reden we door een kleine wijngaard, op de speelplaats, over een voetbalplein, door een bomenpartij en nog veel meer van dat. Het resulteerde in een technisch parcours waar vooral een goede bochtentechniek van tel was dan wel de PK’s.

We stonden met 51 deelnemers aan de start waarvan 31 solorijders en 20 teams. Het was duidelijk een recreatieve wedstrijd. Wanneer ik de tegenstand taxeerde leek een top vijf plaats wel in de maak.

Rond de middag ging de wedstrijd van start.

Na het startschot stuif ik naar voor richting de eerste bocht. Het lijkt erop dat ik als eerste de bocht zal nemen. Echter na een enkele pedaalslagen schiet ik uit mijn linker pedaal en verlies ik direct enkele kostbare plaatsen. Ik draai als zevende of achtste. Door het vele draaien en keren is het heel moeilijk opschuiven. Het duurt eventjes alvorens ik samen met de nummer drie op een vierde positie rij. Na enkele inhaalpogingen kom ik in derde stelling en kan ik me focussen op de nummer twee. De eerste is echter gaan vliegen en is ook van een andere klasse. Na ongeveer 35 minuten kan ik aansluiten bij de nummer twee. Ik moet wat temporiseren. De nummer 2 is nog een jonge atleet en eist continu de koppositie op. Het geeft geen zin om zo vroeg in de wedstrijd energie te verspillen. Ik moet denken aan een uitspraak van Peter Winnen: ‘Als wielrenner moet je eerst het bord van de ander leegeten en dan pas aan je eigen beginnen’. Met deze gedachte laat ik de nummer twee het werk doen. Na 1 uur wedstrijd acht ik mijn tijd gekomen. Ik begin de forcing te voeren en enkele ronden later kraakt de nummer twee en rij ik nu definitief tot de finish afgescheiden op een tweede plaats.

Mijn eerste MTB podium is een feit.
Het was leuke wedstrijd in een leuk kader. Zeker voor herhaling vatbaar!

Jan Goddaer: 

2de op 31

Foulon Sofie: 

16de en 1ste Dame