Xduathlon Wachtebeke (S)

De cirkel voor 2017 is rond.

Zondag stond de Xduathlon van Wachtebeke, als afsluiter van dit duathlon en triathlon seizoen, op het programma. Het leuke was dat ik op 29 januari dit jaar met deze wedstrijd mijn seizoen opende. Deze werd in november ’16 door noodweer geannuleerd en verplaatst naar januari 2017.
Toch uniek om een seizoen met eenzelfde wedstrijd te openen en af te sluiten. Ik koos zoals begin dit jaar voor de sprint versie. De reden is nu niet, in tegenstelling tot begin dit jaar, een lange periode van inactiviteit maar wel een lang seizoen dat zowel fysiek als mentaal begint door te wegen en een debuut van Sofie als Xduathlete. De X-duathlon van Wachtebeke is vlak, niet echt technisch en dus ideaal voor een eerste kennismaking.

Over de wedstrijd kan ik eigenlijk vrij kort zijn, daar de wedstrijd door zijn korte afstand (2,7k-10K-2,7k) ook in een mum van tijd voorbij was. Het is dan ook een wedstrijd voor jonge explosieve veulens en bronstige hengsten.

Met 30 deelnemers staan we aan de start, waarvan 10 vrouwen. Tussen het jonge geweld tel ik toch 6 mannelijke op rust gestelde paarden waarvan ik er zelf eentje ben. Doel is om blessurevrij het seizoen af te sluiten. Daarom start ik heel behouden in gestrekte draf en loop ik de eerste paar honderd meter rond een 8ste plaats tot een met haver overvloedig gevoed en op rust gesteld paard mij vlotjes passeert. Dit is het teken om toch het gas open te draaien en vol in galop te gaan. Al snel loop ik naar een derde positie op een twintigtal meter van de 2 koplopers. Ik krijg het gat snel gedicht en loop als derde de wisselzone binnen, na een bronstige hengst van 19 en een jong veulen van 17.

Op de MTB kruip ik als het ware in mijn MTB om een zo aero mogelijke positie aan te nemen. Er wordt geknald. Het jonge veulen buigt en kraakt. Enkel onze bronstige hengst biedt weerwerk en staat een paar keer op zijn achterste poten tot hij zich comfortabel, zeg maar tam, in mijn zog plaatst tot aan de wisselzone. Daar steigert hij nog 1 keer en kan hij op die manier als eerste wisselen.

Ik wissel een stuk sneller waardoor ik als eerste in de laatste run van start ga. Zonder forceren kan ik een strak tempo aanhouden en win ik. Ervaring wint het van leeftijd… Of hoe een oude kar de jeugd te slim af is ;-) .

Mission accomplished!
Het seizoen van 2017 is met de opener en de afsluiter in Wachtebeke rond!
Op naar volgend jaar voor nieuwe duathlon en triathlon uitdagingen…

En…
Voor de nieuwsgierige lezers. Sofie wordt 3de dame en eerste D40. Dat kan tellen als entree.

Jan Goddaer: 

1/30 overall en 1ste H40