TCS New York City Marathon 2018

26.2 Mile Race 5 buroughs

D-DAY in the Big Apple, de wekker gaat al om 5u om alle run gear in paraat van gereedheid te brengen. In the USA is alles bigger and better, en dat mag ook gezegd worden van de organisatie. We worden aan de public library opgehaald met bussen die ons tot de voet van de Verranzano Bridge brengen voor de race village. Ik ga naar mijn Orange wave corral 2 B en posteer me voor de start achter de 3:45 pacer. Ik ben gekomen voor een betere tijd als vorig jaar en stiekem sub 3:30.

Knal ! Frank Sinatra galmt door de boxen als we starten op de left lane van de brug. We zien de New York skyline links van ons op een perfect blauwe dag en onder een stralende zon. Ik start behoudend bergop de brug maar eenmaal de Brooklyn indraaien draai ik de gas open. Ik hou mijn tempo strak tot aan Barclay's omdat daarna verraderlijke stukken vals plat komen. Ik blijf goed bezig en ik kom op 20k tussenpunt aan 1:35. Iets voor op schema.

Van vorig jaar weet ik dat het halfweg punt 13.1 mile marker een breekpunt is op het parcours. We lopen Manhatten binnen over een rot brug. Dan gaat het via een andere rotbrug weer eindeloos bergop en ik voel dat ik gas moet terugnemen. Op km 25 krijg ik een klein klopje maar ik blijf toch mijn pace houden. We draaien first avenue op en ik voel dat de benen vollopen maar reken op mijn duurtrainingen om mijn tweede adem te vinden. De voorlaatste brug naar de Bronx knal ik naar beneden en neem vlug wat biofreeze pain releaf gel. De benen komen terug op gang en net op tijd voor we terugdraaien richting upper Manhatten om zo op 5th Avenue te komen. Ik blijf versnellen bergop tot aan guggenheim en duik central Park in voor de laatste miles en minuten. Ondertussen voel ik het zout afstaan op mijn kaken, loop ik onfortuinlijke wandelende marathoners in het decor en mis ik enkele drank bekertjes zodat de lokale boys and girlscouts een douche krijgen.

De laatste kilometers loop ik puur op adrenaline naar Columbus Square en duik de laatste 800 meter in. Het geluid is oorverdovend. Er stonden meer dan 1 miljoen mensen langs de kant over het parcours te roepen en te schreeuwen. De laatste 300 meter lopen bergop maar dat deert me niet en ik kom aan in een mooie 3:29:06 over de 42.2 km TCS New York Marathon (polar had 42.89 km). Mijn eindplaats is 5.129 op 52.697, 743e in mijn agegroup van 4.107.

Aansluitend een woord van dank voor de organisatie Mediclowns en ATC Cruises/Global runners om alles in goede banen te leiden en voor de leuke groep lopers en supporters!

Een mooie afsluiter van het seizoen met een goede tijd voor mijn doen. Nu duiken we een korte winterslaap in om binnen enkele weken het volgende seizoen voor te bereiden! Groetjes uit New York!

Deforche Joey: 

5.129 op 52.697